Read Time:2 Minute, 52 Second

Viteza de incarcare a site-ului

0 0

Probabil ca nu banuiesti, dar viteza de incarcare a site-ului este un factor destul de important atat pentru clienti, cat si pentru SEO.

In functie de traficul care intra in site, prin diferite tool-uri poti stabili, in medie, cat timp au petrecut utlizatorii sa incarce pagina, bounce rate-ul si procentul in care utilizatorii au iesit din site. De analizat poate oricine, dar nu e de ajuns doar acest lucru. Trebuie analizate datele si imbunatatit timpul de raspuns.

De ce ar fi un factor SEO viteza de incarcare a site-ului?

Acest lucru e foarte simplu, un utilizator nu ar astepta mai mult de 15 secunde sa se incarce pagina, iar motoarele de cautare vor observa acest trend de la majoritatea utilizatorilor ce iti vor vedea site-ului (bounce rate + exit mare) si posibil sa te pozitioneze mai jos in cautari.

Statisticile arata ca majoritatea vizitatorilor ce utilizeaza dispozitive mobile pleaca dupa 6-10 secunde, iar ceilalti intre 6-15 secunde.

Cum putem sa imbunatatim timpul de raspuns al site-ului fara sa cheltuim?

In primul rand ar trebui sa stim cam in ce parametrii ne aflam cu el, putem sa facem un benchmark folosind Chrome sau Firefox. Click dreapta in site -> inspectati elementul -> Network si dati Ctrl + F5 (refresh pagina)

Verificati ce resurse vor lua cel mai mult timp si imbunatiti unde se poate. Recomand sa efectuati un test inainte de optimizarile pe care vi le propunem si dupa ca sa stiti in ce procent ati imbunatatit timpul de raspuns.

O prima solutie ar fi sa ne asiguram ca fisierele text statice precum .js sau .css sunt minimizate, sunt diferite tool-uri online cat si offline. Pana si o optimizare de cativa kb (5-10) poate aduce mari imbunatatiri in timp.

Resize si optimizare cu soft gratuit la imagini acolo unde e cazul, nu are rost sa tineti poza la rezoltuii foarte mari decat daca aveti nevoie neaparat. Recomand formatul .jpg cand e vorba de poze ce nu au fundalul transparent.

Solutii de cache pentru fisierele statice cat si cele dinamice. Nu are rost ca utilizatorul sa incarce mereu aceleasi fisiere statice cand merge dintr-o pagina in alta. De obicei browserele indexeaza automat fisierele css + javascript. Pentru fisierele dinamice (.php/.asp) recomand module de server de caching, asa puteti salva mai multe resurse si timp pentru ca nu ar mai compila acelasi fisier mereu.

Daca este cazu, asigurati-va ca paginile statice si pozele sunt incarcate in asincron, desi site-ul ar avea aceeasi marime s-ar imbunatati mult timpul de raspuns pentru ca toate fisierele vor fi incarcate in paralel.

Reverse proxy pentru cache catre user. Spre exemplu, cei de la Cloudflare vin cu o solutie interesanta si grauita.

Daca aveti acces la serverul http si folositi apache recomand sa minimizati keepalive la 2-5 secunde, asa salvati mai mult RAM si nu se aglomereaza serverul de requesturi aiurea.

Solutii cu plata.

In cazul in care aveti vizitatori din mai multe tari puteti sa va construiti propriul cluster sau sa utilizati un cloud pentru a distribui site-ul din serverul cel mai apropiat de utilizator.

CDN pentru fisierele statice (.css, .js si imagini) si/sau reverse proxy.

Tin sa mentionez ca acesta ar fi unul dintre cei 200 de factori de care Google tine cont cand rankeaza o pagina web, lucrurile nu se imbunatesc peste noapte in cazul in care imbunatatiti timpul de raspuns al paginilor.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous post Google vs. Facebook
Next post Promovarea afacerii pe Twitter