Read Time:4 Minute, 38 Second

Nikon AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF ED VR NEW

0 0

In lumea fotografilor, lentilele sunt extrem de importante, poate chiar mai importante decat body-urile. Nikon stie asta si tocmai din acest motiv, odata cu lansare unor noi modele de aparate vine si cu noi modele de obiective care sa faca fata numarului din ce in ce mai mare de megapixeli. Daca in trecut a mai dat si rateuri cu lentile ce nu-si faceau oarecum banii, iata ca stiu sa-si canalizeze atentia si pe produse de calitate dedicate profesionistilor, a pasionatilor de fotografie, care nu sunt neaparat interesati din a face bani din fotografie insa sunt interesati ca arta pe care o produc sa fie direct proportionala cu asteptarile lor insa si a celor ce ii urmaresc indeaproape.

Ultima ghidusie realizata de catre cei de la Nikon este revolutionara, lentila fixa (da, ati citit bine: fixa), de 300 mm. Ea s-a lansat pe data de 5 ianuarie 2015, deci, iata cat de fresh e! Un lucru mai rar intalnit este acela in care lentilele cu focala mare sunt fixe si, pe deasupra, mai au si o focusare rapida. Sa ne amintim de lentilele de tip zoom ce ating o astfel de focala, sa ne amintim de faptul ca acestea, atunci cand se apropie de valorile maxime, incep ori sa nu mai focalizeze corespunzator ori sa produca aberatii cromatice si lipsa de continuitate a sharp-ului. Cu o valoare f/4, Nikon AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF ED VR se claseaza pe primele locuri atunci cand vine vorba despre lentilele destinate fotografilor pasionati de ceea ce fac dar si a celor pretentiosi. Obiectivul are o diafragma cu lamele rotunjite, element de faza Fresnel (Phase Fresnel). Folosirea acestui element duce la o greutate semnificativ redusa, fara a afecta calitatea imaginii.

Lentila este echipata cu VR, de asemenea, VR-ul fiind caracteristica de baza si nelipsita a obiectivelor realizate sub brand-ul Nikkor, acesta fiind acronimul de la vibration reduction. In sprijinul fotografilor vine si greutatea acestei lentile, ea fiind cu 30% mai micuta, cantarind aproximativ 755 gr. si avand o lungime de aproximatic 147.5 mm, ceea ce o face extrem de portabila in conditiile in care nu ne transportam echipamentul foto cu o geanta, desigur, ci cu un rucsac realizat special pentru obiectivele de tip large, chiar daca Nikkor 300 mm nu se incadreaza tocmai in gama obiectivelor extrem de mari, nici in categoria celor micute nu-l putem incadra.

Pentru ca viitorul se afla in mainile camerelor DSLR de tip Full Frame (contrar asteptarilor celor ce credeau ca viitorul se va prezenta ceva mai light cu ajutorul camerelor mirrorless), iata ca Nikkor 300 mm PF ED VR, se muleaza perfect pe o camera Full Frame. Calitatea opticii foto este, intr-adevar covarsitoare, avand parte, ca in cazul celorlalte lentile create de Nikon in ultimii ani tehnologia Silent Wave Motor. Cu toate acestea, ceva in plus e ceva in plus si nu in minus, asa ca nu pot decat sa ma bucur de feature-urile acestui obiectiv. Printre aceste feature-uri, enumeram si ED-ul, devenit de acum clasic si bine-cunoscut intr-ale fotografilor pasionati de tehnologia specifica produselor Nikon si implicit Nikkor. Pentru ca de cele mai multe ori uitam de igiena camerei noastre si o neglijam, Fluorine coating rezolva asta pentru noi, curatand efectiv lentilele de praf, apa, atragandu-ne atentia asupra noastra. Nu va inchipuiti ca lentila arata asemenea unui parbriz cu stergatoare, insa tehnologia este eficienta si ajutatoare de fiecare data.

Cum spuneam si adineauri, Nikkor AF-s 300 mm f/4 E PF ED VR nu este o lentila chiar pentru oricine, ci se adreseaza fotografului constiincios, ea poata fiind considerata o lentila plictisitoare de catre cei neexperimentati. Putem auzi intrebarea ,,Cum? Aceasta lentila nu este zoom si costa atatia bani? Pentru ce sa cumpar asa ceva daca nu poate mai mult sau mai putin de 300 mm?”. Raspunsul e destul de simplu insa nu va fi inteles de catre toata lumea, cu atat mai putin de catre cei ce pun aceste intrebari, ei fiind setati pe mult, ieftin si eventual sofisticat, nevazand nuantele. Raspunsul este: claritatea imaginii. Tocmai din acest motiv obiectivele fixe de 35, 50 si 85 mm sunt atat de iubite. Iar daca exista obiective fixe pentru aceste valori focale, este mai mult decat normal sa existe lentile fixe si pentru focalele mari de tip tele. Nikkor 300 reuseste sa realizeze fotografii exceptionale chiar si la imposibila focala de 300, tinand cont de faptul ca e nevoie de sharpness corespunzator pentru a face treaba buna si pentru a se diferentia de celelalte obiective ce ating aceste valori.

Asa cum mentionam si mai devreme, VR-ul este deosebit de important in aceste cazuri, el fiind special dezvoltat dupa standardele CIPA, putand fi extrem de util atunci cand incercam sa imortalizam momente in conditii de iluminare scazuta. Probabil ca in curand ne vom putea bucura chiar de varianta numarul II de VR a acestui obiectiv.

Acest obiectiv este indeosebi realizat pentru acei fotografi ce-si doresc imagini clare si calitative atunci cand fotografiaza competitii sportive, dar si pentru alte tipuri de fotografie ce implica actiunea, ca de exemplu wildlife.

In concluzie, vorbim despre un obiectiv ce probabil va avea parte de un pret pe masura calitatii sale ce va sari pragul de 2500 dolari, insa, atunci cand vorbim despre lentilele cu focala fixa, vorbim despre lentile ce dureaza si o viata intreaga daca sunt manevrate cu grija.

PRO:
  • Dimensiuni reduse
  • Stabilizator imagine
  • 1 element PF si 1 element din sticla ED
  • Calitatea imaginii
CONTRA:
  • Pret mare
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous post Monitor Acer V226HQLBID
Next post Pleci cu masina in Dubrovnik ? Vezi tot ce trebuie sa stii…