Read Time:2 Minute, 48 Second

Vremea in Grecia

0 0

Grecia poate fi impartita in cateva regiuni climatice. Nordul Macedoniei si nordul Epirosului au un climat similar celui din Balcani, cu ierni geroase si veri foarte umede si calduroase; Peninsula Attica, Cicladele, Dodecanese, Creta, centrul si estul Peloponesului au un climat tipic mediteranean, cu veri uscate si fierbinti si ierni blande.

Zapada este rara in Ciclade (in 1992 a nins in Paros pentru prima data in 15 ani), dar varfurile muntilor din Peloponez si Creta sunt acoperite cu zapada pe timpul iernii si, ocazional, ninge si la Atena. In lunile iulie si august, mercurul din termometre poate urca pana la 40 de grade Celsius la umbra, in aproape toata tara. Tot in iulie si august bate un vant puternic din nord, numit meltemi, care trece peste coasta de est a Greciei (inclusiv Atena) si peste insulele din Marea Egee, in special Cicladele. Vantul este provocat de diferentele de presiune a aerului dintre Africa de Nord si Balcani. Vantul are avantaje si dezavantaje: reduce umiditatea, dar provoaca haos in programul ambarcatiunilor si face ca totul sa zboare – de la umbrele de plaja, la rufe atarnate la uscat.

Vestul Peloponesului, vestul Elladei Sterea, sudvestul Epirosului si Insulele Ionice scapa de meltemi si au ierni mai blande decat in nordul Greciei, dar sunt zonele cu cele mai multe precipitatii. Nordestul insulelor din Marea Egee, Halkidiki si Peninsula Pelion se afla intre climatul de tip balcanic din nordul Greciei si cel mediteraneean. Creta are un climat cald pentru cea mai lunga perioada de timp, asa ca poti inota de pe coasta de sud a insulei de la mijlocul lui aprilie pana in noiembrie.

Cand sa mergi

Primavara si toamna sunt cele mai bune perioade pentru a vizita Grecia, in special mai, iunie, septembrie si octombrie. Majoritatea infrastructurii turistice este paralizata pe timp de iarna, mai ales in insule. Unele insule mai mici se inchid complet si unii locuitori se muta in locuinte alternative de pe continent, pentru cateva luni. Multe hoteluri, cafenele si restaurante isi inchid portile de la sfarsitul lui noiembrie pana la inceputul lui aprilie; serviciile de transport ca autobuzele sau feriboturile au program redus drastic sau anulat.

Panzele de paianjen sunt luate tocmai la timp pentru Pastele ortodox (in general sarbatorit in luna aprilie), cand apar si primii turisti. Conditiile sunt perfecte intre Paste si mijlocul lui iunie, cand vremea este calda in majoritatea locurilor; plajele si locurile de vizitat nu sunt aglomerate; transportul public functioneaza aproape la capacitate maxima si exista mai multe optiuni de cazare, de unde sa alegi.

De la mijlocul lui iunie pana la sfarsitul lui august este plin sezon. Este timpul petrecerilor pe insule si totul este deschis. De asemenea, este foarte cald – in iulie si august mercurul din termometre atinge 40 de grade la umbra in aproape toata tara; plajele sunt aglomerate; locurile de vizitat sunt pline de grupuri de turisti si in multe locuri nu mai exista locuri de cazare.

Sezonul estival se incheie in septembrie cand conditiile sunt propice din nou pana la sfarsitul lui octombrie.

Din noiembrie, cerul albastru al verii dispare. Lunile din noiembrie pana in februarie sunt cele mai umede si poate fi surprinzator de frig. Zapada este ceva obisnuit pe continent si in muntii din Evia si Creta. Ocazional ninge si in Atena. Sunt, totusi, si destule zile insorite si unii vizitatori prefera linistea care domneste in aceasta perioada a anului.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous post Televizor Samsung 55HU7100 Ultra HD 4K
Next post Se merita sa facem backlink-uri pentru site?