Read Time:5 Minute, 46 Second

Andaluzia in 5 zile

0 0

Andaluzia este regiunea din Sudul Spaniei in care s-au pastrat cele mai importante si faimoase vestigii ale civilizatiei maure. Regiunea fiind cea mai insorita a Spaniei, cu temperaturi anuale medii ridicate si cu veri toride, am preferat sa o vizitam in luna mai, in afara perioadei in care e pur si simplu asaltata de turisti. Din Bucuresti am zburat cu Blue Air, la Malaga. De aici am luat masina inchiriata din tara chiar din aeroport, am folosit malagacar.com (a nu se confunda cu Malagacar, alta companie) si am plecat direct spre prima destinatie a calatoriei noastre, Sevilla. Autostrazile spaniole sunt foarte bune si drumul a decurs fara nici un fel de probleme. Extrem de util pentru orientare a fost Waze, care, in Spania, indica foarte exact bretelele de iesire si conexiunile intre autostrazi, ca si problemele de trafic sau camerele de viteza. Tot de la malagacar.com am inchiriat un MiFi (Mobile Wifi) device, care ne-a permis sa conectam telefonul mobil cu Waze. Am ajuns in cel mai mare dintre orasele andaluze in preajma amiezii si, dupa ce ne-am cazat la Novotel (constatand ca este chiar vis-a-vis de un mare Mall si de stadionul orasului, Ramon Sanchez Pizjuan), am iesit sa mancam de pranz si sa vizitam primul obiectiv, Casa de Pilatos. Resedinta a ducilor de Medinaceli, elegantul palat este deschis vizitelor turistilor si reprezinta un model exemplar de arhitectura andaluza, cu peretii decorati cu ceramica azulejos si cu  gradini luxuriante. Am inceput vizita in curtea interioara, patio, continuand cu salile care o inconjoara, decorate bogat cu ceramica azurie, cu gradinile si, platind o taxa aditionala, cu o vizita ghidata a apartamentelor private de la primul nivel al palatului. Vizita ghidata e usor dezamagitoare, informatiile fiind sarace si usor frivole, furnizate intr-o engleza chinuita, scolareasca. Am continuat cu o plimbare prin centrul vechi, dar fara sa ajungem la Catedrala sau Palatul Regal, pe care le rezervasem pentru a doua zi. Spre seara am contiunat cu o ora de shopping, in apropierea hotelului fiind si un magazin universal El Corte Ingles.

A doua zi am luat metroul spre centru si am inceput vizita cu Catedrala din Sevilla, in care am reusit sa intram dupa o coada de cca. 30 min la intrare, in soarele care batea deja destul de tare. Catedrala e a 3-a ca marime din lume, dupa ce a fost construita devenind prima ca marime, dupa Sf. Sofia din Constantinopole. Ridicata ca simbol al prosperitatii orasului atunci cand a fost construita in sec. al XV-lea, e un monument de arta gotica dar in care se pastreaza elemente de structura maure, fiind ridicata pe locul unei moschei maure si ingloband inca elemente de arhitectura maura (cateva cupole ale vechii moschei sunt inca vizibile). Acestea se pot observa cel mai bine in timpul ascensiunii in clopotnita catedralei, La Giralda, un turn care domina orasul, inalt de 105 m. Dupa vizitarea Catedralei si o mica pauza pentru pranz, am vizitat Palatul Regal, Real Alcazar. Palatul a fost dezvoltat initial de regii mauri, constructia fiind continuata, dupa Reconquista, de regii spanioli, fiind cel mai vechi palat regal inca in folosinta din Europa. Vizita palatului trebuie sa includa Puerta del Leon, Patio de las Doncellas, La Casa de Contratación, Salon de Embajadores dar si gradinile luxuriante care sunt cel mai bine admirate din galeria acoperita care le margineste. Gradinile includ si un labirint. Dupa Real Alcazar, am vizitat si Plaza de Espana, un ansamblu de cladiri, fantani si canale construit in Parcul Maria-Luiza pentru expozitia Ibero-Americana din 1929. Dimensiunile neasteptate ale ansamblului, detaliile podurilor sau galeriilor, decorate cu ceramica pictata, reprezentand aspecte ale vietii din toate provinciile Spaniei ne-au surprins foarte placut.

Ziua urmatoare, dupa o noua sesiune de shopping, de data aceasta la Mall-ul de langa stadionul Sevillei, care se pregatea sa primeasca vizita uneia dintre echipele mari din Peninsula (cred ca Real Madrid), am plecat spre Cordoba, a doua destinatie a vizitei noastre andalauze. Aici, dupa cateva ture prin centrul turistic, in cautarea unui loc de parcare liber, am inceput printr-o plimbare prin zona orasului cu patios, luna mai fiind perioada in care acestea sunt deschise publicului larg. Din aceasta cauza a fost si greu sa gasim un loc in care sa pranzim, cele mai multe restaurante bune din zona cu patios avand locurile rezervate din timp. Dupa ce am reusit, de bine de rau, sa pranzim (intr-un loc ceva mai popular, unde nu aveam nevoie de rezervare) am plecat pe jos (cateva minute pe stradutele cu resedinte care-si deschisesera patio pentru vizitare) catre La Mezquita, Catedrala-Moscheie a Cordobei. La Mezquita este probabil imaginea cea mai cunoscuta a Andaluziei si exemplul cel mai popular de arhitectura maura, cu arcadele in forma de potcoava dubla, in culorile alb-caramiziu. Vechea moscheie maura a fost modificata, dupa Reconquista, pentru a servi drept catedrala a Cordobei. O serie de arcade a fost eliminata pentru a face loc, in centrul moscheii, navei centrale a catedralei, cu corul si altarul. Curtea patrata a Catedralei, cu cele doua portaluri monumentale, in doua laturi opuse, are o gradina de portocali, cu o retea complicata si ingenioasa de micro-canale pentru irigatie.

Urmatoarea zi am plecat inspre Ronda, care, alaturi de Granada, a fost printre ultimele refugii maure in calea Reconquistei. Aparata de amplasamentul extraordinar, pe cele doua culmi ale unei vai adanci, Ronda a fost in cele din urma cucerita. Crestinii au construit, pe langa cele doua poduri mai mici, de pe vremea maurilor, inca un pod, monumental, cu o inaltime de peste o suta de metri, peste locul cel mai inalt al defileului, unind partea veche si partea noua a orasului. Lasand masina in partea noua a orasului, am pornit sa vizitam la pas, incepand cu parculetul de langa Plaza del Torro, cea mai veche arena din Spania, care adaposteste acum si un muzeu al corridei. De aici, am trecut peste podul cel mare in orasul vechi, oprindu-ne de mai multe ori la platformele amenajate pentru a admira privelistile spectaculoase cu valea Guadalevin-ului. Dupa vizitarea micului si elegantului Palat Regal, am continuat cu vizita Catedralei, luand si masa in piata mare din preajma acesteia. Am coborat apoi in apropiere de unul dintre podurile maura spre Baile Arabe, monument excelent conservat din sec al XIII-lea. In incinta acestora, pastrand elemente ale bailor romane, e amenajata si o sala de proiectie in care se prezinta un film cu istoria locurilor si detalii despre bai. Am urcat apoi, urmand partial firul vaii, pe partea opusa orasului vechi, intorcandu-ne spre parc si locul din care venisem.

Ultima zi am profitat de un ragaz de cateva minute dupa micul dejun pentru a ne lua ramas bun de la mare, inainte de a conduce spre aeroportul din Malaga, aflat la un sfert de ora cu masina de hotelul din Torremolinos in care ne instalasem cateva zile inainte.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous post Pleci cu masina in Dubrovnik ? Vezi tot ce trebuie sa stii…
Next post Creează, dăruieşte şi eşti mai fericit!