Inainte de a pleca
Preventia este cel mai important lucru pentru a ramane sanatos, atunci cand esti plecat din tara. O scurta planificare inainte de a pleca, mai ales pentru boli deja existente, te scuteste de necazuri mai tarziu. Ia medicamentele in ambalajele originale, cu etichete. O idee buna este sa ai o scrisoare de la medicul care te trateaza, in care sa fie specificata starea ta de sanatate si medicamentele pe care le iei. Daca ai in bagaj seringi sau ace, sa ai si scrisoarea de la medic in care sa fie specificat scopul medical al acestora. Daca pleci intr-o calatorie mai lunga, ai grija sa fii in regula cu dantura si sa ai la tine reteta pentru ochelari.
Asigurarea
Daca esti cetatean european, atunci cardul european de asigurare medicala (cunoscut in trecut ca E111) iti asigura majoritatea serviciilor medicale, dar nu si repatrierea de urgenta sau non-urgentele. Este disponibil in centrele de sanatate si oficiile postale din Marea Britanie. Cetatenii din alte tari trebuie sa afle daca exista un acord intre tara lor si Grecia, in ceea ce priveste serviciile medicale gratuite. Daca ai nevoie de asigurare medicala, atunci asigura-te ca polita acopera cel mai rau caz, cum este un accident, in care e nevoie si de un zbor urgent catre tara de origine. Afla inainte daca planul de asigurare face platile direct catre furnizori sau iti vor fi rambursate ulterior.
Vaccinari recomandate
Nu sunt necesare vaccinari pentru a calatori in Grecia, dar este cerut un certificat pentru vaccinul impotriva febrei galbene, in cazul in care veniti dintr-o zona infectata. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda ca toti calatorii sa fie asigurati impotriva difteriei, tetanosului, pojarului, oreionului, rubeolei si poliomelitei.
Resurse pe internet
Publicatia OMS „International Travel and Health” este revizuita anual si este disponibila online la www.who.int/ith/. Alte site-uri utile sunt: www.mdtravelhealth.com (recomandari de sanatate in calatorii pentru fiecare tara; revizuit zilnic), www.fitfortravel.scot.nhs.uk (sfaturi generale de calatorie), www.ageconcern.org.uk (sfaturi de calatorie pentru persoanele in varsta) si www.mariestopes.org.uk (informatii privind sanatatea femeii si metode de contraceptie).
Pericole si probleme
Inselatorii in localuri
Inselatoriile din locaruri continua sa fie, din pacate, un lucru obisnuit in Atena, in special in zona Syntagma. Inselatoria de baza reprezinta variatiuni pe aceeasi tema: un turist singur este ademenit intr-un bar sub un anume pretext (nu intotdeauna sex), incepe conversatia cu localnicii prietenosi, apar si fete incantatoare care cer bauturi la preturi exorbitante si in final, turistului i se inmaneaza o nota de plata enorma.
Din fericire, aceasta practica se limiteaza doar la Atena in acest moment.
Furtul
Criminalitatea, in special furturile, sunt la nivel scazut in Grecia, dar se constata o usoara crestere in ultimii ani. Cea mai rea zona este Omonia in centrul Atenei. Aici trebuie sa ai grija de obiectele de valoare, mai ales la metrou si la pietele de duminica.
Majoritatea furturilor de la turisti sunt inca savarsite de alti turisti; cel mai mare pericol de furt este cel din camera de hostel si din campinguri. Deci, aveti grija sa nu lasati nesupravegheate obiecte de valoare in astfel de locuri. Daca esti cazat intr-o camera de hotel in care ferestrele si usile nu se inchid perfect, cereti ca obiectele de valoare sa fie depozitate in seiful hotelului – proprietarii sunt bucurosi sa va ajute.
In tranzit
Tromboza
In timpul zborurilor, datorita imobilitatii prelungite, se pot forma cheaguri de sange sau trombi in venele din picioare (cu cat mai lung zborul, cu atat creste riscul de a face cheaguri de sange). Simptomul principal al trombozei este umflarea sau durerea in zona labei piciorului, a gleznei sau a gambei, de cele mai multe ori, dar nu intotdeauna, pe o singura parte. Cand cheagul se deplaseaza pana la plamani, acesta poate cauza dureri in piept sau probleme de respiratie. Calatorii cu astfel de simptome trebuie sa primeasca ingrijiri medicale de urgenta.
Pentru a preveni formarea cheagurilor in timpul zborurilor lungi, ar trebui sa va plimbati prin avion, sa incordati muschii de la picioare atunci cand stati pe scaun, sa beti multe lichide si sa evitati alcoolul si tutunul.
Oboseala datorata diferentei de fus orar
Pentru a evita oboseala datorata diferentei de fus orar, este bine sa beti multe lichide, nonalcoolice si sa aveti mese usoare. Cand ajungeti la destinatie, este bine sa va expuneti la lumina solara si sa va rearanjati programul (pentru masa, somn), cat mai curand posibil.
Cat timp esti acolo
Disponibilitatea si costul serviciilor medicale
Daca aveti nevoie de ambulanta in Grecia, sunati la 166. Este cel putin un doctor pe fiecare insula, iar insulele mari au si spitale. Farmaciile pot elibera medicamente numai cu reteta in majoritatea tarilor europene, dar puteti consulta farmacistul pentru probleme minore.
Toate acestea suna bine, si, desi pregatirea medicala este la un nivel inalt in Grecia, serviciul de sanatate publica este foarte prost finantat. Spitalele pot fi supraaglomerate, igiena nu este intotdeauna cum ar trebui si rudele trebuie sa aduca mancare pentru pacient – ceea ce poate fi o problema daca esti turist. Conditiile si tratamentele sunt mult mai bune la spitalele private, care sunt si foarte scumpe. Toate acestea inseamna ca este bine sa ai o asigurare se sanatate buna.
Diareea turistului
Daca apare diareea, ai grija sa bei multe lichide, de preferat sub forma unor solutii orale de rehidratare, cum este dioralit. Daca diareea este cu sange, persista mai mult de 72 de ore sau este insotita de febra, tremuraturi, frisoane sau dureri abdominale, atunci trebuie sa mergi la medic.
Muscaturi, intepaturi si boli cauzate de insecte
Aveti grija la aricii de mare care stau in preajma plajelor stancoase; daca iti intra tepii lor in piele, uleiul de masline ajuta la scoaterea lor. Daca nu sunt scosi, zona se va infecta. Trebuie sa fiti atenti si la meduze, in special in lunile septembrie si octombrie. Desi meduzele din Grecia nu provoaca moartea, intepatura lor e foarte dureroasa. Acoperind zona afectata cu otet, acest lucru va dezactiva tentaculele ramase infipte in piele. Anumite lotiuni, antihistaminicele si analgezicele pot ajuta la reducerea reactiilor alergice si la reducerea durerilor cauzate de intepaturi. Mult mai dureroase, dar mult mai rare, sunt intalnirile cu pestele weever. Acesta se ingroapa in nisip in zonele de flux si reflux si lasa doar spinii la suprafata. Daca se intampla sa calci pe el, injecteaza o toxina puternica si dureroasa. Daca inmoi piciorul in apa foarte fierbinte, otrava este neutralizata. In cel mai rau caz, intepatura acestui peste poate cauza paralizii locale.
Singurul sarpe veninos din Grecia este vipera. Pentru a diminua riscurile de a fi muscat, este bine sa fiti incalcati cu cizme, sosete si pantaloni lungi atunci cand mergeti prin zone cu vegetatie deasa. Nu bagati mana in diverse gauri sau vizuini si fiti atenti atunci cand strangeti lemne pentru foc. Linistiti persoana muscata, infasurati strans membrul muscat, ca atunci cand aveti glezna luxata si atasati o atela pentru a ramane imobilizat. Mergeti la medic si, daca e posibil, sa luati si sarpele mort, pentru identificare. Nu incercati sa prindeti sarpele, daca exista posibilitatea sa fiti muscat din nou. Bandajele de compresie si suptul veninului sunt astazi total depasite. Verificati intregul corp daca ati mers printr-o zona infestata cu capuse, deoarece acestea cauzeaza diverse infectii ale pielii si alte boli mai grave. Daca gasiti o capusa infipta in piele, apasati cu o penseta in jurul capului capusei, apucati capul si trageti usor in afara. Evitati sa trageti de partea din spate a capusei, deoarece prin presare, interiorul capusei se poate revarsa prin gura deja infipta, crescand astfel riscul unei infectii.
In Grecia nu exista rabie, dar, totusi, chiar daca un animal nu are rabie, toate muscaturile de animale trebuie sa fie tratate cu seriozitate, deoarece se pot infecta si poate aparea tetanosul.
Tantarii pot fi suparatori in Grecia, dar nu exista riscul de a face malarie. Aparatele de tantari sunt in general suficiente pentru a tine la distanta insectele pe timpul noptii. Cu toate acestea, alegeti cazare intr-un loc cu panza la geamuri. Speciile de tantar variaza, asa cum variaza si reactiile la intepaturile lor. Tantarii din nordul Greciei pot provoca reactii severe. Tantarul tigru asiatic (aedes albopictus) poate fi intalnit in zonele muntoase si pe timpul zilei este un pradator vorace. Este purtator al numerosi virusi, inclusiv encefalita cabalina estica, ce poate afecta sistemul nervos central si cauza complicatii si moartea. Folositi spray-uri sau lotiuni protective, daca suspectati ca sunteti intepati pe timpul zilei.
Plosnitele pe care nu le vedem pot provoca iritatii severe. Simptomele constau in muscaturi sub forma de puncte, pe care le atribuiti initial tantarilor, chiar daca sunteti acoperiti. Nu exista alta solutie, decat sa schimbati asternurile. Aerisirea saltelei la soare, poate reduce problema.
Insolatia
Insolatia apare in urma deshidratarii. Simptomele includ dureri de cap, ameteala si oboseala. Deshidratarea este deja instalata pana cand simtiti senzatia de sete. Beti suficienta apa pentru a dilua urina. Pentru a trata insolatia beti apa sau suc de fructe si racoriti corpul cu apa rece sau ventilatoare.
Hipotermia
Hipotermia apare atunci cand corpul pierde caldura mai repede decat o produce. Ca de obicei, pregatirea prealabila reduce riscul aparitiei. Chiar si intr-o zi fierbinte la munte, vremea se poate schimba rapid, asa ca e bine sa aveti lucruri impermeabile, haine groase si o caciula. De asemenea, informati alti oameni de ruta dumneavoastra. Hipotermia incepe cu tremuraturi, lipsa ratiunii si neindemanare. Daca nu se reincalzeste, persoana afectata ajunge la apatie, confuzie si coma. Preveniti pierderea caldurii prin cautarea unui adaport, haine calduroase si uscate, bauturi fierbinti si dulci si impartiti cu cineva caldura corporala.
Calatorind cu copiii
Aveti grija ca cei mici sa fie la zi cu vaccinarile si discutati despre posibile vaccinari de calatorie, deoarece unele vaccinuri nu sunt indicate copiilor mai mici de un an. Siteul Lonely Planet Travel with children include sfaturi medicale pentru copiii mici.
Sanatatea femeilor
Stresul, epuizarea si calatoriile prin diferite fuse orare contribuie la modificarea ciclului mentrual. Daca utilizati contraceptive orale, amintiti-va ca unele antibiotice, diareea si voma pot stopa actiunea pilulelor. Diferentele de fus orar, problemele gastrointestinale si antibioticele nu afecteaza contraceptivele injectabile.
Calatoriile atunci cand sunteti insarcinata sunt posibile, dar consultati medicul inainte de a face planuri de calatorie. Cele mai riscante perioade de calatorie sunt in primele 12 saptamani de sarcina si dupa 30 de saptamani.
Sanatatea sexuala
Prezervativele sunt disponibile, dar e posibil ca metodele de contraceptie de urgenta sa lipseasca, asa ca luati masuri de precautie.
Average Rating