Sa faci comparatia intre un laptop si un desktop este ca si cum ai face comparatie intre o masina mica si un camion. Din punctul nostru de vedere sunt doua unitati care ar trebui folosite pentru scopuri diferite pentru ca au intrebuintari diferite. Oamenii au tendinta de a le confunda, crezand ca un laptop poate sa sustina actiuni asemenea unui desktop, fiind total dezamagiti de laptopuri in momentul in care observa ca acest lucru nu prea este posibil. Inainte de a da vina pe tehnologia proasta din spatele laptopurilor, ganditi-va ca acestea nu au un sistem de racire extraordinar de bun, si oricat de puternice ar fi ele la interior, aceasta putere poate fi extrem de usor stopata in momentul in care coolerul ajunge sa nu mai faca fata.
Desigur, in zilele noastre exista laptopuri dedicate jocurilor care pur si simplu dau clasa anumitor configuratii de desktopuri, insa, trebuie sa tinem seama de un lucru: un sistem de tip desktop este mult mai usor customizabil ca un laptop. Configuratiile personalizate ale laptopurilor se intind atat cat le este plapuma, insa un desktop poate fi upgradat si ras-upgradat aproape continuu, atat timp cat placa de baza a fost aleasa inteligent, pentru ca aici este secretul. In functie de placa de baza se poate schimba procesorul care poate fi compatibil sau nu, placa video (un element extrem de important in cazul celor care pun mare pret pe grafica sau pe jocuri), hard disk-urile insa si memoriile ram. In cazul laptopurilor, customizarea se reduce la schimbarea hdd-ului si a memoriilor ram.
Dezavantajul unui sistem PC de tip desktop este lipsa de mobilitate, ceea ce ar putea duce incet-incet la disparitia lor ca si sisteme de calcul in urmatorii ani. Oamenii au nevoie mai mult decat orice de mobilitate, de miscare, pe cand un astfel de sistem nu se incadreaza in nevoile actuale, mai ales intr-o lume in care sistemele de tip laptop sunt din ce in ce mai puternice, insa, asa cum spuneam, nu suficient de performante din punct de vedere al evacuarii caldurii. Exista posibilitatea ca pe viitor sa se gaseasca o solutie reala la aceasta problema a laptopurilor, cu toate ca multe companii producatoare s-au laudat ca ar fi rezolvat deja acest aspect, in realitate aceasta fiind numai o strategie de marketing si nimic real in adevaratul sens al cuvantului.
Asa cum spuneam, nu credem ca se poate face o comparatie corecta intre laptop vs desktop la modul general. Comparatiile se pot face numai daca stim exact la ce anume intentionam sa folosim acel sistem de calcul pentru ca diferitele actiuni necesita resurse diferite. In cazul, graficienilor si jocurilor de ultima generatie, recomandam desktopurile, deoarece pot fi customizate cu un monitor adecvat. Sa adaugi un monitor suplimentar unui laptop e ca si cum ai adauga o remorca unei biciclete. Daca stii ca ai nevoie de remorca, iti cumperi direct tractor, nu te complici cu bicicleta.
Astfel, noi recomandam ca inainte sa va achizitionati un laptop sau un desktop, calculati-va optiunile si nevoile. Cand faceti acest calcul, puneti-va urmatoarele intrebari: Am nevoie sa-l car dupa mine? Am nevoie de multa putere de calcul? Si in functie de raspunsurile la aceste doua intrebari, veti decide daca mai intelept este sa va cumparati un desktop sau un laptop.
Daca inca nu v-ati decis ce sa alegeti intre laptop si desktop, noi am creat o lista pentru a va ajuta cu decizia, ambele optiuni avand argumente pro si contra:
LAPTOP
- Portabilitate – Laptop-ul poate fi luat cu tine oriunde te duci, ceea ce inseamna ca aveti acces la fisiere oriunde.
- Spatiu – Laptop-ul ocupa mai putin spatiu decat desktop-urile.
- Conectivitate – Laptop-ul va permite sa va conectati la retele fara fir oriunde va aflati.
- Bun pentru afaceri in miscare – Laptop-ul este perfect atunci cand va deplasati cu serviciul. Puteti oferi demonstratii si prezentari fara a fi nevoie de echipamente voluminoase.
- Baterie – Laptop-ul poate rula pe baterie si nu trebuie sa fie intotdeauna conectat la priza.
- Scumpe – Repararea laptop-urilor este scumpa, acestea necesita de obicei ajutorul unui profesionist.
- Mici – Unii oameni pot gasi laptop-urile mai greu de utilizat decat desktop-urile, deoarece acestea utilizeaza trackpad in loc de mouse si tastaturi mici. Puteti, desigur, cumpara o tastatura si mouse-ul separat pentru laptop, dar acest lucru diminueaza portabilitatea.
- Usor de deteriorat – Laptop-ul este subtire si foarte fragil.
- Poate fi furat – Laptop-ul fiind luat in deplasari, concedii, etc., exista riscul sa fie furat fiind o mare tentatie pentru hoti.
DESKTOP
- Bun pentru jocuri – Grafica mai buna si un procesor mai rapid inseamna ca un desktop este perfect pentru gameri si editare foto-video.
- Mai ieftin decat un laptop – Componentele unui desktop sunt de multe ori mai ieftine de cat un laptop.
- Desktop-urile sunt blocate intr-un singur loc, astfel nu sunt potrivite pentru persoanele care doresc un calculator portabil.
- Spatiu – Desktop-urile ocupa mult spatiu. Acest lucru nu poate fi o problema pentru unii oameni, dar altii prefera un dispozitiv mai compact.
Laptop-urile si desktop-urile ambele au neajunsurile lor. Daca aveti nevoie de un calculator compact si portabil, atunci un laptop este pentru tine. Daca preferati un calculator mai ieftin si mai rapid alege desktop!
Average Rating