Vacanta in GRECIA! Istorie si traditie!
Read Time:2 Minute, 39 Second

Vacanta in GRECIA! Istorie si traditie!

0 0

Grecia ofera o multitudine de experiente, peisaje si activitati. Fie ca este vorba despre cluburile de noapte din Mykonos sau frumusetea antica a Delosului; de grandoarea orasului Delphi sau sentimentul apartenentei din Ioannina; dealurile accidentate din Creta si florile salbatice luxuriante de primavara. Este vorba despre lumina orbitoare a soarelui din Mykonos, de vibratiile melancolice ale cantecelor rembetika din Thessaloniki, de gustul de tzatziki facut in casa sau de conversatiile din cafenelele kafeneia. Este Partheonul – singur si curat – care vegheza asupra Atenei.

Grecia este o tara cu un trecut sfintit si cu un prezent uneori agitat. Aprecierea privind realizarile din trecutul clasic au umbrit dezvoltarea sa, ca natiune libera, dupa razboiul de independenta cu otomanii din 1821. Multi Elenisti, isufletiti de idealul romantic al Greciei lui Pericle si de Partheon, ignora faptul ca Grecia este astazi o tara moderna a Europei. Este un stat in care limbile comunitatilor recent imigrate, cum sunt cele din Balcani, Africa sau Asia, precum si limbile engleza si germana vorbite de imigranti si pensionari din EU, contribuie la statutul Greciei, ca una din cele mai noi societati multiculturale europene.

In 1983, cand a intrat in Uniunea Europeana, Grecia era o societate conservatoare, agrara, cunoscuta pentru uleiul de masline, lovituri de stat, plaje si insule. Transformarea sa de la aderarea la grupul natiunilor prospere conduse de Bruxelles – singura din sudestul Europei la vremea respectiva – a fost dramatica. Era o vreme cand dura pana la doi ani sa obtii o linie fixa de telefon pentru casa. Acum, grecii se lauda cu mai multe telefoane mobile decat fixe. Locurile in care exista internet se inmultesc pe zi ce trece, in timp ce achizitionarea unui automobil, odata un privilegiu al catorva oameni influenti, este acum la indemana majoritatii cetatenilor. Daca in anii ’70 turistii dormeau pe plaja, acum turismul este la un alt nivel, ceea ce face ca dormitul pe plaja sa fie demodat.

Acest lucru a creat avantaje si dezavantaje pentru turisti: inevitabil, conditiile mai bune au un pret mai ridicat; calatoriile pe mare au devenit mai rapide si mai sigure, dar au inlocuit calatoriile romantice cu barcile, pana la insulele stancoase; mancarea sanatoasa, gatita in casa este mai greu de gasit, avand in vedere abundenta de mancaruri precum taco, sushi sau miel prajit la tigaie; camerele mici, pimitoare, ingrijite cu zambete au fost inlocuite de apartamente spatioase, cu aer conditionat si conditii interne de gatit, in cazul carora nu te mai intalnesti cu greci care sa-ti ureze kalimera – buna dimineata!

Cu toate acestea, Grecia se bucura in continuare de un numar ridicat de turisti si acest lucru este usor de explicat. Poporul grec este foarte primitor si, pana la urma, ei sunt cei care reprezinta Grecia. Fara bunatatea si caldura grecilor, Grecia ar fi cu totul atfel. Pofta lor de viata, curiozitatea si ospitalitatea indiscutabila fata de turisti creaza o experienta de neuitat pentru orice vizitator. Grecii se mai vaita uneori de lipsa de noroc, nu au incredere in politicieni si cred ca birocratia face parte din viata, dar isi pastreaza mereu optimismul, spontaneitatea si bucuria de a trai.

Deci, lucrurile sunt simple: hotarati ce parte a Greciei doriti sa experimentati si apoi veniti sa o gasiti!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous post Creează, dăruieşte şi eşti mai fericit!
Next post Viaţa în România. Autoportret