Banii si Costurile in Grecia
Read Time:4 Minute, 42 Second

Banii si Costurile in Grecia

0 0

Costuri

Grecia nu mai este o tara ieftina. Preturile au crescut foarte mult de la introducerea monedei euro in 2002. Este greu de crezut ca inflatia este sub 4%, asa cum pretinde guvernul, cand preturile au crescut cu o marja considerabila de atunci. O crestere dramatica a unor preturi s-a remarcat in ultimii ani, in special la cazare si masa.

Un buget minim pentru o singura persoana este de aproximativ 45 de euro. Acest lucru inseamna urmarirea ofertelor, cazarea la hosteluri pentru tineri sau la cort si, doar ocazional, masa la restaurant sau plimbare cu feribotul. Trebuie sa ai cel putin 90 de euro pe zi, daca doresti camera ta, vrei sa mananci la restaurant sau sa calatoresti si sa vizitezi anumite zone. Daca vrei camera confortabila si sa iei masa numai la restaurant, atunci este nevoie de aproximativ 130 de euro pe zi. Aceste bugete sunt pentru o persoana care calatoreste in plin sezon (iulie / august). Cuplurile care impart o camera se pot descurca si cu mai putin.

Cu acelasi buget poti face mult mai mult daca vei calatori in extrasezon, adica in perioadele mai-iunie si septembrie-octombrie. Cazarea, in special pe insule, este mult mai ieftina in extrasezon. Poti de asemenea sa negociezi un pret mai bun, daca stai doar cateva zile. Familiile pot face economii considerabile daca se orienteaza spre apartamente cu toate utilitatile incluse, daca merg la supermarket pentru mancare si bauturi si daca gatesc ei insisi.

Tipping (bacsis)

De obicei, la restaurante, in nota de plata este inclus un cost suplimentar pentru personal si, chiar daca ospatarii nu asteapta bacsis (cum este cazul in america de Nord), nu inseamna ca nu este apreciat si este un semn ca servirea a fost buna. Soferii de taxi se asteapta sa rotunjesti suma, in timp ce hamalii care te ajuta cu bagajele sau personalul de pe feribot care te duce la camera asteapta o atentie intre 1 si 3 euro.

Bani

Grecia foloseste moneda euro de la inceputul anului 2002, exact la un an de cand drahma, modeda nationala, a fost evaluata la o rata de schimb de 340,75 drahma pentru 1 euro. Sunt 8 monede euro, impartite in felul urmator: 1 euro, 2 euro, 1 cent, 2 centi, 5 centi, 10 centi, 20 centi, 50 centi. Sunt 6 bancnote: 5 euro, 10 euro, 20 euro, 50 euro, 100 euro si 200 euro.

Bancomate

Bancomatele se gasesc in fiecare oras, destul de mare sa aiba o banca, precum si in zonele turistice. Daca ai MasterCard sau Visa/Access, sunt destule locuri de unde poti retrage bani. Posesorii de Cirrus sau Maestro pot face retrageri in majoritatea oraselor si zonelor turistice.

Aparate automate de schimb valutar sun frecvente in majoritatea zonelor turistice. Pot face schimb valutar pentru toate monedele europene, pentru dolari australieni si americani si pentru yeni japonezi si, de asemenea, sunt utile in caz de urgenta. Cu toate acestea, trebuie sa tineti minte ca se incaseaza un comision destul de mare.

Cash (bani gheata)

In ceea ce priveste comoditatea, pe de-o parte si riscul, pe de alta, nimic nu intrece banii gheata. Daca pierzi bani, sunt pierduti pentru totdeauna si foarte putine companii de asigurari te pot ajuta. Cei care totusi fac acest lucru limiteaza suma la aproximativ 300 de dolari americani. Este bine sa nu ai mai multi bani decat ai nevoie la tine pentru urmatoarele cateva zile , ceea ce inseamna ca trebuie sa calculezi de fiecare data cand schimbi cecuri de calatorie sau retragi bani.

Este bine sa ai o rezerva de urgenta de a aproximativ 100 de dolari.

Este bine de tinut minte ca vanzatorii greci au o problema frecventa cu restul, maruntul. Aproape niciodata nu au sa dea rest! Daca doriti sa cumparati obiecte mai mici, este bine sa aveti monezi sau bancnote mici, deoarece vanzatorul mai mult ca sigur nu va avea marunt sa va dea restul.

Cartile de credit

Marele avantaj al cardurilor este acela ca iti permit sa achizitionezi majoritatea lucrurilor fara sa fii nevoit sa ai la tine teancuri de bancnote. Cardurile sunt acceptate acum in aproape toate magazinele din Grecia. Pot fi folosite pentru a plati pentru o gama variata de bunuri si servicii, cum ar fi masa (la restaurante mai bune) si cazarea, inchirierea de masini sau suveniruri.

Cele mai importante carduri acceptate in Grecia sunt MasterCard, Visa (Access in Marea Britanie) si Eurocard. Pot fi folosite pentru a face retrageri de numerar de la bancomatele apratinand bancilor grecesti, in aceeasi masura ca si in tara de origine. Limitele pentru retrageri sunt stabilite de catre banca de unde s-a emis cardul. Avansurile in bani sunt date numai in moneda locala. Cardurile sunt folosite pentru plata cazarii in marile hoteluri. Unele hoteluri de 3 stele accepta cadul de credit, dar majoritatea hotelurilor de una sau doua stele foarte rar fac acest lucru.

Principalele carduri de incasare sunt American Express si Diners Club, care sunt acceptate in majoritatea zonelor turistice, dar de care nu a auzit nimeni in alte locuri.

Cecuri de calatorie

Principalul motiv pentru a avea cecuri de calatorie in locul banilor este acela al protectiei importiva furtului. Tosuri, popularitatea lor a scazut, deoarece turistii prefera acum sa aiba bani in banca si sa retraga de la bancomat atunci cand au nevoie.

Cecurile American Express, Visa si Thomas Cook sunt acceptate in majoritatea zonelor si au polite de inlocuire eficiente. Este bine sa tii evidenta numarului total de cecuri si al cecurilor folosite, deoarece acest lucru te ajuta daca trebuie sa inlocuiesti cecuri pierdute. De asemenea, sa tii acest lucru separat de cecurile valide. Dolarii americani sunt potriviti in aceste cazuri.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous post Tableta Lenovo Tab2 A10-30 Quad-Core, 1GB RAM, 16GB, Android 5.1
Next post Istorie Lefkada