Fructele nucului pot fi deja culese pentru dulceață. Au ajuns la dimensiunile suficiente și timp de încă două săptămâni pot fi recoltate pentru delicatesele din cămară.
În județul Bistrița- Năsăud nu sunt înregistrate suprafețe importante cu plantații de nuc, însă crește în flora spontană cam peste tot. Cel mai ușor poate fi accesibil pe marginea șoselelor, unde a fost plantat pentru a preveni erodarea solului și pentru protecție împotriva viscolului. De asemenea, în oricare parte de județ veți merge la plimbare, imposibil să nu găsiți un nuc sau doi de unde să puteți recolta suficient pentru o porție de dulceță.
Iată și cantitățile necesare:
– 100-120 nuci verzi mici – 1 kg. de zahar – 1 lamaie – 3 cani de apa (1 cana=250 ml.) – 2 plicuri zahar vanilinat
Mod de preparare: Nucile de dimensiuni mai mari se curăță de coajă și se pun imediat într-un vas cu apă rece. Protejați-vă măinile cu mănuși chirurgicale, altfel riscați să nu le mai recunoașteți din cauza culorii maronii, ce apoi cu greu va ieși din piele.
Timp de 24 de ore lăsați nucile în vasul cu apă(acoperite cu o farfurie care să le preseze sub nivelul apei) și o schimbați de 2-3 ori. Detaliat puteți găsi modul de preparare aici http://www.laurasava.ro/2009/06/10/dulceata-de-nuci-verzi/
Average Rating